WAS-TIPS

De was doen, tja wij hebben er niet altijd zin in maar als het gedaan is geeft het zin lekker gevoel toch! Let wel op want niets vervelender dan je dure wollen trui die als een baby-truitje de machine uitkomt. Daarom: onze 10 beste was-tips.

TIP 1: NIET WASSEN

Dit klinkt gek maar het is eigenlijk heel logisch Door je kleding zo min mogelijk te wassen. behoud het zijn kwaliteit langer en bespaar je ook nog eens water en energie. Denk dus even na voordat je een spijkerbroek of trui in de wasmand gooit. Is het kledingstuk echt vies of kun je hem prima nog een keer aan? Dit geldt vooral voor wollen items. Wist je dat wol een soort zelfreinigende werking heeft waardoor je het vrijwel niet hoeft te wassen?

TIP 2: LUCHTEN

Is je kleding niet echt vies, maar ook niet meer lekker fris? Hang het buiten. Een paar uurtjes in de frisse lucht doet wonderen. Niet alleen voor jou, maar ook voor je kleding.

TIP 3: STEAMING AT HOME

Wist je dat je al een stoomcabine in huis hebt? Hang je kleding tijdens en na het douchen in de badkamer waardoor het gestoomd wordt. Ideaal voor items die je liever niet wast.

TIP 4: HET WASVOORSCHRIFT

Het is belangrijk om altijd het wasvoorschrift te lezen om te voorkomend dat het mis gaat. Begrijp je er niets van? Google het dan even. Staat er 30 graden of hoger op dan kan het niet misgaan. Als er staat dat het item alleen gestoomd mag worden, kun je het vaak toch wassen op het handwas of wol programme. Bedenk dat de fabrikant vaak strenge wasvoorschriften opstellen om hun aansprakelijkheid te beperken. ;-)

TIP 5: DE TEMPERATUUR

Het merendeel van je kleding kun je wassen op 30 graden, dit is dus je meest gebruikte stand voor kleding. Wasmiddelen zijn tegenwoordig ook gemaakt op wassen op deze lage temperatuur. Hogere temperaturen (40-60 graden) zijn er je voor lakens en handdoeken.

TIP 6: HANDWAS

Staat er handwas in het label begin er niet aan vaak was je het te warm of je laat het te lang in het water liggen. Kies het handwas- of wolprogramma op je wasmachine. 

TIP 7: REGELS VOOR SORTEREN

Je sorteert op twee dingen. Allereerst op kleur, wit en gekleurd en maak dan onderscheid in materialen: fijne was (wollen truien), normale was (t-shirts, overhemden en sweaters) en grove was (handdoeken, beddengoed). Gooi niet alles bij elkaar want dan sommige items slijten hierdoor sneller.

TIP 8: DE VRIEZER

Jeanskenners weten het al tijden: de spijkerbroek is ervoor gemaakt om dag na dag gedragen te worden zonder te wassen. Te vaak wassen zorgt er niet alleen voor dat de kleur vervaagt, het beïnvloed ook de pasvorm. De vriezer is de manier om jouw spijkerbroek schoon te krijgen. De vrieskou doodt de meeste bacteriën en huidschilfers. Dus: gooi je spijkerbroek de volgende keer een nachtje in een kussensloop in de vriezer.

TIP 9: DE DROGER

Een droger is een super uitvinding voor het drogen van theedoeken, handdoeken, beddengoed en ander oninteressant goed. Niet voor de door jou (of ons) zorgvuldig uitgekozen kleding. En zeker niet wollen truien of jeans door de warmte gaan de stretch draden kapot en gaat het model uit je jeans. 

TIP 10: VLEKKEN

De gouden regel is om vlekken zo snel mogelijk te verwijderen met lauwwarm water en een klein beetje wasmiddel. Helpt dit niet? Breng dan een beetje vlek verwijderaar aan zoals groene zeep, shout of ossengal zeep en was het volgens de normale voorschriften. Ga niet onwijs lopen wrijven, want dit maakt de vezels van de kleding stuk.

PS gebruik niet te veel wasmiddel vaak is een klein beetje genoeg. Gebruik poeder dat is beter voor je wasmachine en heb je een zwart wasje doen er dan een scheut azijn bij dan behoud je de kleur beter. 

Hulp nodig?
Afspraak maken?